Investiraj u Prijedor

Switch to desktop Register Login

SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Dobar geografski položaj grada Prijedoar, te izgrađenost drumske i željezničke infrastrukture, otvaraju mogućnosti za njegov dalji razvoj.

Značajanu ulogu u smislu saobraćajne povezanosti teritorije grada Prijedora sa ostalim gradovima, regijama i državama imaju dva magistralna puta koji prolaze kroz teritoriju grada i ukrštaju se u užoj gradskoj zoni. Magistralni put M4 Banjaluka – Prijedor – Novi Grad i magistralni put M15 Kozarska Dubica – Prijedor – Sanski Most okosnica su saobraćajnih koridora grada Prijedora u ovom momentu. 

Željeznička mreža je u funkciji na području cijelog grada. Veze sa gradovima drugih država se ostvaruju međunarodnim vozovima za prevoz putnika i transport robe, međunarodnom željezničkom linijom Zagreb–Prijedor–Sarajevo–Ploče, čime je grad Prijedor povezan sa ostalim evropskim centrima.

Autoput Beograd - Zagreb udaljen je 58 km od središta grada u pravcu sjever-sjeveroistok, na koji se uključuje u Novskoj (Hrvatska), a preko graničnog prelaza Gradina (BiH) - Jasenovac (HR). Novoizgrađena dionica autoputa Banja Luka - Gradiška udaljena je od Prijedora oko 45 km. Ovaj autoput otvara bolju komunikaciju i saobraćajnu povezanost prema istočnom dijelu RS i BiH, te alternativni pravac preko graničnog prelaza Gradiška (BiH) - Stara Gradiška (HR).

Takođe, u pravcu istok–zapad planirana je izgradnja autoputa Banja Luka-Prijedor-Novi Grad koji treba da predstavlja vezu sa koridorom 5C preko planiranog autoputa Doboj–Banjaluka.

Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora PREDA-PD, 2014

Top Desktop version